zaterdag 26 oktober 2013

Nog meer foto's van onze uitstap naar Antwerpen

We hadden geluk! Toen we donderdag op uitstap gingen, was het mooi weer. Een beetje fris in de voormiddag, maar geen spatje regen, oef! Alle ingrediënten waren er om er een toffe uitstap van te maken!
We gingen met de tram naar Linkeroever en toen we bovenkwamen in de metro, zagen we dit:
 Mooi hé!
 
 
We stapten naar de ingang van de voetgangerstunnel om naar het centrum van Antwerpen te stappen. Maar eerst bekeken we het uitzicht even. Het was erg mistig, maar het leverde ons een mooie foto op!
 In de voetgangerstunnel namen we de oudste nog werkende roltrappen van Antwerpen. Dit vonden veel kinderen heel spannend! Want stel dat die nu, net op het moment dat wij erop stonden, het zouden begeven?


Daarna stapten we naar Antwerpen!

Toen we uit de tunnel kwamen, verdeelden we ons in 2 groepen om zo Antwerpen te bezoeken.
De dag begon met kaartlezen! Waar is het museum van Plantin Moretus? Eens we dat gevonden hadden, konden we met een gerust hart ons fruitje opeten en op zoek gaan naar het museum!
 
Onderweg kwam Amélie een heel speciale winkel tegen...
 
Onze groep heeft geen foto's van het museum van Plantin Moretus, maar ik kan jullie al vertellen dat we onze ogen uitkeken! Er waren heel wat oude drukpersen te zien, allemaal verschillende losse metalen lettertjes in verschillende lettertypes die ons doen denken aan de letterstempels die we op school gebruiken. We zagen wat een karwei dat drukken vroeger was... Gelukkig bestaan er nu computers! Die eerste boeken waren wel heel erg mooi! Zeker diegene met illustraties erin. Wisten jullie dat deze illustraties met de hand werden ingekleurd? Geen wonder dat die boeken toen zo duur waren! Om illustraties verschillende keren te drukken, maakten ze etsen in hout (zelfde systeem als een aardappelstempel) en graveerden ze tekeningen in koperen platen. Heel mooi allemaal!

Daarna gingen we verder op pad naar het Steen!
 Hallo Lange Wapper!


Verschillende schilden. Herkennen jullie het wapenschild van Antwerpen?

Genieten van het wel heel mistige uitzicht.Op naar de Grote Markt! We bekeken het standbeeld van Brabo, het Stadhuis, de trappengevels en zochten 3 authentieke huizen uit de tijd van toen.

 Is het makkelijk om die hand zo te werpen?  Neen! We ontdekten ook dat het standbeeld naar de verkeerde kant gericht staat. De hand zou op deze manier niet in de Schelde geworpen kunnen worden.
Op de Handschoenmarkt staat de putkevie van Quinten Matsijs. We liepen rond de put om te ontdekken wat erop staat. Bovenop de put zie je mooi smeedijzerwerk. Helemaal bovenaan (niet te zien op deze foto) staat nog eens een beeldje van Brabo die de hand van Antigoon werpt.

 

Hier zie je het standbeeldje wel.


Waar is het hoogste punt van de kathedraal naartoe?

We moesten schatten hoe hoog de kathedraal is (antwoord: 123m)
Op deze foto zien jullie de afgewerkte noordelijke toren en de onafgewerkte zuidelijke toren. Hoe kwam dit? Wel, het geld was op!Even uitrusten op een bankje alvorens we gaan eten.


Na het eten bezochten we het Vleeshuis. Dit is een museum met allerlei muziekinstrumenten. We kregen via een audiofoon allerlei zoekopdrachtjes. Dat was heel leuk!
Daarna stapten we verder tot op de Groenplaats. We bekeken het standbeeld van Pieter Paul Rubens, ontdekten dat de Groenplaats vroeger een kerkhof was en rekenden met Romeinse cijfers. Daarna speelden we nog een leuk spel!

 
Toen was het alweer tijd om naar huis te gaan... Het was een hele leuke geslaagde dag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten