maandag 20 januari 2014

Voelen wat het is om een visuele beperking te hebben...


Vorige week dinsdag kwam Rina naar onze klas. Ze kwam ons iets bijleren over mensen met een (visuele) beperking. Dit kadert nog binnen het themaonderzoek van Vianne, Cato, Sare en Ward over mensen met een beperking. Rina bracht heel veel materiaal mee bv. simulatiebrillen waardoor je het gevoel had volledig blind te zijn, tunnelzicht te hebben, wazig te zien. 

 Zo liet ze ons voelen en ondervinden wat het is om een visuele beperking te hebben.... Daar werden we toch stil van!
Want wij waren maar heel even beperkt, maar voor die mensen duurt dat heel hun leven.

Als afsluiter moesten we een rebus in braille oplossen waarin een hele mooie boodschap verscholen zat. Dankjewel voor deze interessante voormiddag!

Met deze brillen zag je helemaal niets! Met een witte stok (speciaal voor blinden en slechtzienden) zochten we onze weg op school. Best gevaarlijk om volledig blind de trap af te gaan!

Hier zie je hoe we boccia uitproberen. Dit is een soort petanquespel voor kinderen met een motorische beperking. 

Gooien met de dobbelsteen, het aantal ogen 'tellen' door te voelen met je vingers en dan een rupsje in elkaar puzzelen. Moeilijker dan je denkt!

Mensen met een visuele beperking kunnen beter horen. Hier spelen we een geluidenmemory.

4 op een rij spelen en toch niets kunnen zien... Dan moet je vooral heel goed kunnen voelen! De gele schijfjes zijn aangepast: er zit een gat in het midden. De rode schijfjes zijn gewoon.


Allerlei hulpmiddelen voor kinderen met beperkingen:

Dit zijn speciale schaartjes, zo kunnen kinderen die maar weinig kracht hebben in hun handen ook knippen.
Mensen die het moeilijk hebben om hun kaarten goed vast te houden, kunnen met deze kaartenhouder toch meespelen. Ook oude mensen die problemen hebben met hun handen door de ouderdom (bv artrose), kunnen zo toch meespelen. Als je goed kijkt, dan zie je dat de cijfers en afbeeldingen ook vergroot zijn.

Dit is een oefenvest die je kon aandoen. Een rits of drukknoopje dichtdoen wanneer je niets kunt zien, is niet eenvoudig!


Rekenen voor slechtzienden: grote gradenbogen, een geodriehoek en een lat met grote cijfers erop.

Bestek voor mensen met een motorische beperking. Deze lepel staat een beetje scheef. Zo kan je soep naar je mond brengen zonder te moeten mikken.


Voelboeken: alle figuren zijn gemaakt van een andere textuur bv stof, karton, froezelpapier, schuurpapier,..


Waar zijn de toiletten?

Zoek je weg naar het secretariaat en ga een blad papier vragen aan Ine.

Voor oudere mensen of mensen met een motorische beperking is het niet gemakkelijk om aan hun rug te krabben als ze jeuk hebben. Alex demonstreert een hulpmiddel om verlost te geraken van jeuk.


Domino: hier moet je goed voelen wat op de steentjes staat.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten