donderdag 22 oktober 2015

Op tocht met de Milieuboot

Dinsdagnamiddag gingen we op uitstap met de tweede graad. We werden verwacht in Antwerpen, bij het Asiadok. Daar lag de Milieuboot aangemeerd. We stonden allemaal te popelen om aan boord te gaan. Al onze matrozen op een rij :)

 Aan boord:  We kregen een algemene uitleg over het verloop van de namiddag. We gingen 3 activiteiten doen: naar het labo in de boot, een educatief spel over water en op het dek uitleg over de boot, de haven, enz.
 
 Onze begeleidster legt alles heel goed uit. We moeten in groepjes werken rond vervuiling, rond water in de wereld, rond waterzuivering.
 Victoria, Amaury en Milana bekijken wat er gebeurt met een beek als je er afval ingooit. In beek 1 zat organisch afval (groenten, fruit, een bananenschil): het stonk enorm! In beek 2 en 3 zat plastic afval enz.
Joppe, Levi, Aidan en Oscar maken een opdracht rond de hoeveelheid water die er op de wereld is en waarvoor we water gebruiken. Ze denken ook na over hoe we milieubewuster kunnen leven.
 Witse, Leopold en Lucaz maken een opdracht rond de invloed van vervuiling op de dieren in het water. In het water is namelijk een belangrijke voedselketen: de ene vis eet plankton, die vis wordt dan weer opgegeten door een andere vis enz. Als 1 van die schakels wegvalt, wordt de kringloop onderbroken en zorgt dit voor sterfte.
 Kyra en Yfke bekijken hoe water gezuiverd wordt en hoe dat dan bij ons thuis geraakt. Ze doen ook een proefje.


 De volgende activiteit gaat door in het labo van de milieuboot. We halen water uit het Albertkanaal, gieten het in glazen flessen en nemen het mee naar binnen om te onderzoeken.
Lucaz wordt aangesteld als assistent van de wetenschapper en noteert nauwkeurig onze resultaten.


 We ruiken aan het water: het ruikt...

 We bekijken de helderheid van het water: is het helder of eerder troebel? We meten de temperatuur van het water.

 Welk waterdiertje bevindt zich in deze glazen bokaal? We gaan op onderzoek!
 

Op het dek houden we pauze en eten we onze koek met de tweede graad. We varen ondertussen in de Haven van Antwerpen en zien indrukwekkend grote zeeschepen in de dokken liggen. Prachtig! Het is koud en winderig, brrr.
 
Het was een leerrijke en toffe uitstap! Iedereen heeft ervan genoten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten