woensdag 7 oktober 2015

Uitstap naar de steenkoolmijn in Blegny

Dinsdag 6 oktober gingen we op uitstap naar de steenkoolmijn in Blegny. Onze dag begon vroeg, want Blegny ligt vlakbij Luik en dat was toch een twee uurtjes rijden. Met heel veel enthousiasme stapten we in de auto's en zoef, weg waren wij!

We hadden geluk: vlot verkeer en geen file! We kwamen dus ruim op tijd aan in Blegny.
Tijd om ons fruit op te eten en even de benen te strekken.
 Aankomst. Op de achtergrond zien jullie schachttoren Marie.
 1-2-3 piano!
Even alle remmen los in de speeltuin.

Daarna was het tijd om aan de rondleiding te beginnen. We gingen naar binnen en bekeken eerst een film over steenkool.

 Daarna werden we door onze gids meegenomen naar de kleedkamer en werden we omgetoverd in echte mijnwerkers. Iedereen moest een helm opzetten en een jas aantrekken.

 Onze gids legt ons uit hoe mijngas ontdekt kon worden met een mijnlamp. Ook Kyra had ons hier al iets over verteld. Daarna gingen we met hem mee naar de liftkooi. Met een snelheid van 4m per seconde daalden we 30 meter diep in de mijn af. Het werd opeens donker, fris en muffig...


Met deze machine boorde men gaten in de wand, op aangeven van de schietmeester. Daarna werden staven dynamiet in de wand gestoken om zo de wand gecontroleerd op te blazen.

 Met de trap daalden we dieper af in de mijn, tot wel 60 m...
 Boterhammen en een drinkbus, aan een touwtje. De derde graad kan jullie vertellen waarom dit zo was...
 Nog een machine... Eentje die een hels lawaai maakte en ons serieus liet verschieten!
 Terug boven de grond. We gaan kijken naar het sorteren van steenkool en puin en het wassen van de steenkool.
 Werkplaats voor de herstelling van mijnkarretjes en sporen.

 Vrouwen sorteerden steenkool met de hand. Soms zaten er brokstukken tussen, dode muizen, en ook... drollen van de mijnwerkers die hun behoefte gewoon tussen het puin deden.


 Steenkool in verschillende formaten.
 Middagpauze!

 Het steenpuin dat ze niet konden gebruiken, werd op een steenberg gegooid: terril genaamd. Nu ging onze klas deze berg 'even' beklimmen. Dat was gemakkelijker gezegd dan gedaan :-) Maar bovenaan was er wel een fantastisch uitzicht! Alvorens we een bezoek brachten aan het mijnmuseum, speelden we nog even: ' de klok slaat'. Yfke was er best goed in!
 
Na het mijnmuseum aten we onze koek nog op en vertrokken we naar huis. We hadden weer geluk want ook nu was er geen file en hadden we vlot verkeer. Iedereen ging moe maar tevreden naar huis! Het was een leerrijke, boeiende dag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten